24 Juli [1916]. Voor een journalist wil dus naar Gent gaan zeggen, iets als oorlogscorrespondent worden, met al de gevaren, maar ook al het heroïsche, dat daar aan verbonden is.
LEROUX, KAREL
(Zaffelare, 13.03.1895 - Brussel, 22.04.1969)
Vlaams dichter en auteur van novellen, beroepshalve radioverslaggever en journalist bij de Franstalige krant Le Peuple. Hij haalde zijn onderwijzersdiploma aan de Normaalschool in Gent, waar ook Maurice Roelants en Raymond Herreman studeerden, met wie hij het tijdschrift ’t Fonteintje (1921-1924, zie aldaar) oprichtte. Na de Eerste Wereldoorlog liet hij de literatuur en Gent grotendeels los voor het journalistieke leven in Brussel.
Als auteur debuteerde Leroux in 1917 met de door Roelants uitgegeven, weemoedige verzenbundel Van het beginsel des levens. Zijn ironische novelle De barmhartige Samaritaan (1931) betekende zowat het einde van zijn korte schrijversloopbaan. Hij schreef naast kritieken ook enkele essays, o.a. over illustrator Jozef Cantré en mede-Fonteinist Maurice Roelants.
De drie auteurs Karel Leroux, Raymond Herremans en Maurice Roelants haspelden hun namen wel eens dooreen tot vreemde combinaties om literaire bijdragen te ondertekenen.
[Frans Heymans]
Over K. Leroux:
- [Anoniem]: Leroux, Karel, in: Schrijversgewijs, zie op internet: http://schrijversgewijs.be/schrijvers/leroux-karel/
- Bibliografie van Karel Leroux: primaire teksten, secundaire literatuuur… over K. L,. in: Digitale bibliografie voor de Nedelandse van de Nederlandse Letteren, op internet: http://www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=lero002
- Joos Florquin: Ten huize van Karel Leroux, in: Ten huize van… , dl. 12 (1976), p. 72 e.v.
- Albert Westerlinck: Afscheid van Karel Leroux, in: Dietsche Warande & Belfort, jg. 114 (1969) nr. 5, p. 388-389