En is het niet aan het oude ras van trotse burgers, aan de verbeten, bijna religieuze arbeidslust (...), dat de stad die morele, intellectuele en fysieke kracht dankt.

Giuseppe Ungaretti (1933)

Terug naar index

MORHANGE, MICHÈLE

(?, na 1945 - )

Franstalige Gentse schrijfster en zakenvrouw, pseudoniem van Michèle Coppieters.
Ze groeide op in een industriële familie en kreeg haar opvoeding volledig in het Frans. Woonde o.a. in Gent en in Deurle in Oost-Vlaanderen.

Ze debuteerde met het misdaadverhaal Le jardinier de la solitude (1989) bij een Zwitserse uitgeverij. Het boek werd in 1991 vertaald als De hof der eenzaamheid.
De roman sluit sterk aan bij de Gentse Franstalige traditie, met haar mengeling van fantastische en lugubere elementen zoals we die vinden bij de grote Gentenaars Maurice Maeterlinck, Jean Ray en Suzanne Lilar. Toen het boek verscheen werd in de kritiek onmiddellijk gewezen op de opvallende verwantschap met het werk van Georges Simenon.
Le jardinier de la solitude is een bizar griezelverhaal en terzelfdertijd een filosofische vertelling over de existentiële menselijke eenzaamheid. De roman speelt zich ten dele af in Gent en begint tijdens de kunsttentoonstelling Chambres d’Amis (1986) wanneer de Gentse zwerver Maurin een koppel kunstliefhebbers gadeslaat. Hij geraakt geïntrigeerd door de man, die hij erkent als een jonger alter ego en wiens spoor hij volgt door Gent, Rijsel en Londen. De roman eindigt waar het allemaal begon, op een verweerde kamer in het Karmelietenklooster in de middeleeuwse, Gentse wijk Patershol.

In haar tweede roman Le piège (1990), die zich afspeelt tijdens een jachtpartij in de schorren langs de Schelde, verscheen Gent nog eens – maar dan in veel mindere mate – ten tonele. In 1993 werd de roman Fausse note gepubliceerd, die in Brussel in een kunstmilieu speelt. Beide laatste werken werden niet in het Nederlands vertaald.

[Tine Englebert]

Over Michèle Morhange:

  • Ronny de Schepper: (Interview met) Michèle Morhange (jaren 1990, op internet 23.09.2007): http://ronnydeschepper.com/2007/09/23/michele-morhange/
  • Vic Nachtergaele: (Le) Jardinier de la solitude, in: Robert Frickx (et al.): Lettres françaises de Belgique: dictionnaire des oeuvres, vol. 4 (1981-1990) (1994), p. 179-180