(ik) verliet het Hôtel des Pays-Bas en de stad Gent (...), met herinneringen, die ik van geen enkele andere plaats in Europa meedraag.

John Quincy Adams, toekomstig Amerikaans president (1833)

Terug naar index

NELEN, MARLEEN

(Essen, 02.10.1971 - )

Vlaamse jeugdschrijfster en beeldend kunstenaar. Ze groeide op in het landelijke Essen, maar studeerde beeldende kunsten en fotografie aan de Academie in Gent en vestigde zich nadien in deze stad (nabij het Zuid).

Zij debuteerde met kortverhalen (o.a. Vlaamse filmkens) en essays in onder meer Revolver en De Brakke Hond. In 2007 verscheen Duivelstocht, een historisch getinte jeugdroman, over een jonge slaaf die in de jaren 1519-1522 de beroemde ontdekkingsreiziger Ferdinand Magelhaes vergezelde op een avontuurlijke, gevaarlijke poging om rond de wereld te varen.
In 2008 volgde Maanlief, het verhaal van een jonge balletdanseres die af te rekenen krijgt met een minderwaardigheidscomplex. Nimf (2009) ging over een stukgelopen huwelijk en vader-zoonrelatie.

Voor haar (toen nog onuitgegeven) roman Over zee (2010) ontving Nelen de tweejaarlijkse Zoute Zoenprijs van Davidsfonds-Infodok in de leeftijdscategorie 12-16 jaar. De subtiel en beeldrijk geschreven historische roman speelt rond 1804 in een onherbergzaam Engels vissersdorp, waar de jongen Acker, nooit met vissers naar zee wil. In 2012 werd het boek nogmaals bekroond met de driejaarlijkse Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor kinder- en jeugdliteratuur (ex aequo met Kathleen Vereecken).

Recenter publiceerde Nelen de jeugdroman Hertz, de zoektocht van Finn Revel (2015). De historische achtergrond, begin 20ste eeuw in Noorwegen, speelt ook in deze avontuurlijke roman, over de zoektocht van een jongen naar zijn vader ‘ontdekkingsreiziger’, een belangrijke rol.
Naast jeugdboeken publiceerde Nelen ook een roman voor volwassenen, Sneeuwlucht (2008), over een huwelijkscrisis en een man die aan Parkinson lijdt.

Vanaf 2009 werd ze actiever in de beeldende kunstensector, met foto-exposities zoals “regarde la vie” in de Gentse galerij KDK6 (Kleindokkaai 6) en medewerking aan groepstentoonstellingen bij Flinxo (Ottogracht 38, periode 2011-2014). Voor het Gentse MIAT-museum werkte ze aan een site over kinderarbeid.

[Frans Heymans]

Over Marleen Nelen