een plein in de stad waar de liefde je loutert, / een liefde die geen blad voor de mond neemt, / een mond die zich aanbiedt, een kus op de Kouter.

Lut de Block (2002)

Terug naar index

NOTTEBOOM, FRANCINE

(Adegem, 11.04.1944 - )

Gentse dichteres, afkomstig van Adegem (Maldegem). Zij was jarenlang onderwijzeres in haar geboortedorp en enige tijd bibliothecaris van de Adegemse bibliotheek. Haar autobiografische debuutbundel Als strelen trager wordt (1982) bevatte poëzie over het afscheid van een geliefde en enkele hoopvolle herfstgedichten. Zij werd laureaat van de poëzieprijs van de gemeente Keerbergen in 1985 met het vadergedicht De deurpost.

Francine Notteboom en Gent

De dichteres verhuisde begin jaren ′80 naar Gent waar zij nog steeds woont aan de Muinkkaai langs de Schelde. Geworteld staan in niemandsland (1984) en Een kring rond de maan (1985), uitgegeven in de Gentse Yang Poëziereeks, getuigden van toenemende verinnerlijking en vormkracht. Hoewel haar persoonlijk verdriet en verlangen naar het dorp van vroeger hierin nog doorklonk, verwoordde zij ook in tedere gedichten dat zij geborgenheid en hoop vond in de stad.

[Joël Neyt]

Over Francine Notteboom:

  • Knipselmap over Francine Notteboom (Poëziecentrum Gent, documentatieafdeling)