De Tigris en de Euphrates vergaderen ineen, ghelijc te Ghend de Leye ende de Schelde

Joos van Ghistel (ca. 1485)

Terug naar index

POWERS, RICHARD

(Evanston, Illinois, 18.6.1957 - )

Amerikaanse schrijver van zogenaamde “encyclopedische” romans: hij verweeft verschillende verhalen in een roman en combineert in zijn fictie thema’s als wetenschap, virtuele realiteit, kunst, politieke actualiteit, liefde, muziek … enz.
H
ij debuteerde met Three farmers on their way to a dance (1985; Nederlandse titel: Op weg naar een dansfeest). Met The gold bug variations (1991; Nederlandse titel: De dubbele helix van het verlangen) brak hij door. Het is een zoektocht naar de essentie van het leven. In 2003 publiceerde hij zijn meest bekende roman The time of our singing (2003; Nederlandse titel: Het zingen van de tijd), een familie-epos dat onderwerpen zoals racisme en muziek met elkaar verenigt. Andere titels zijn nog The echo maker (2006; Nederlandse titel: De echomaker), bekroond met de National Book Award, en Generosity : an enhancement (2009; Nederlandse titel: Gen voor geluk : een revisie). In 2010 werd hij lid van de American Academy of Arts and Letters.

Richard Powers en Gent

Hij woonde enkele jaren in het Nederlandse Heerlen (Zuid-Limburg) en bezocht ook talrijke Belgische steden. Herinneringen aan Gent duiken op in Fantoompijn, een essay dat verscheen in de bundel Aankomen in Brussel : schrijvers op bezoek (2008).
Eerder was het middeleeuwse Gent op het schilderij Het Lam Gods een van de vele culturele elementen in de roman The gold bug variations (1991).

Gent in de jaren ΄70 en ΄80 van de twintigste eeuw kreeg veel ruimte in de roman The time of our singing (2003). Eén van de hoofdpersonages, Jonah, een Amerikaanse kleurling en zanger, woont enige tijd in de Brandstraat. Met deze straatnaam verwijst Powers naar een belangrijk familiedrama in de roman: Jonahs moeder, zijn muzikale voorbeeld, die in een brand al of niet te wijten aan een racistische misdaad in haar huis omkwam.
Samen met Jonahs muziekgroep Voces Antiquae en het in 1970 opgerichte Collegium Vocale van de Gentse dirigent Philippe Herreweghe komen nog in beeld: het multiculturele Gent, de historische opstand van 1540 (de Gentenaars tegen Keizer Karel) en talrijke monumenten (onder meer het Gravensteen).

[Joël Neyt]

Over R. Powers:

  • Geert Lernout: Het microscopisch plezier van de tekst, in: Nieuw wereldtijdschrift, jrg. 9 (1992) nr. 5, p. 71-72
  • Theo D’haen en Hans Bertens: De New American School, in: Amerikaanse literatuur: een geschiedenis (2008), p. 307-310
  • Greil Marcus: Richard Powers: The Time of our Singing, in: A new literary history of American Literature (2009), p. 1035-1039
  • David D. Dodd: Richard Powers: American novelist, zie internet: http://www.richardpowers.net
  • Richard Powers: zie internet: http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Powers
  • Documentatiemap in de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent.