11 September [1914]. Op straat durf ik het [dagblad] niet te ontplooien (…) Dat ik het op zak heb, is voor mij het bewijs dat Gent niet is ingenomen.

Karel van de Woestijne (1914)

Terug naar index

ROGER, FRANK

(Gent, 30.03.1957 - )

Pseudoniem van Frank Roger de Cuyper, auteur van kortverhalen waarvan de lengte varieert van enkele zinnen tot lange novellen. Tevens schreef hij enkele jeugdverhalen en maakte hij collages en grafisch werk met sterk satirische en surrealistische inslag. Beroepshalve is hij vertaler.

De thematiek van zijn werken ligt in de kruisbestuiving van fantastiek, satire, surrealisme, science-fiction, bizarre detectives en zwarte humor.
In 1975 debuteerde hij in het Vlaamse tijdschrift SF-magazine. Daarop publiceerde hij in diverse Vlaamse en Nederlandse tijdschriften en bloemlezingen. Hij ging in het Engels schrijven en vertaalde een aantal van zijn werken zelf in het Frans.
Tot zijn belangrijkste titels behoren De trein naar nergens en andere verhalen (2005), Allein gegen das Universum (2007), Bonobo Sapiens (2009, Nederlands) en Graal R.I.P. (2009, Frans). Zijn jeugdverhalen, o.m. Het restaurant in het bos (1991), verschenen in de reeks Vlaamse filmpjes. Inmiddels heeft hij meer dan 700 publicaties op zijn naam staan die verschenen in meer dan 30 talen.

Frank Roger en Gent

Sinds zijn geboorte woont hij in de Voskenslaan. Zijn schooltijd liep hij in de stedelijke Lagere School in de Maaltebruggestraat en de Van Monckhovenstraat en daarna aan het Koninklijk Atheneum Voskenslaan. Hij studeerde Germaanse Filologie (Engels-Nederlands) aan de Gentse universiteit en behaalde in 1981 zijn diploma met een scriptie over de science-fictionauteur Philip K. Dick.
Slechts enkele verhalen zijn gedeeltelijk in Gent gesitueerd, o.m. De man die stierf, waarin het Galgenhuisje ter sprake komt (in het Nederlandse tijdschrift Pure fantasy, nr. 9 (2007), p. 109-119 en in het Frans als L’Homme qui mourait in de verhalenbundel Graal R.I.P. (2009, p. 167).

[Johnny Bekaert]

Over Frank Roger: