Terug van Gent, dood moe, schor en op. (...) Ik ben al die dagen in een roes geweest (...) Kennismakingen en ovaties zonder eind van 's morgens tot 's nachts laat.

Multatuli (1867)

Terug naar index

ROOS, MARCEL

(eigenlijk Lieven Marcel Roos, Gent, 07.06.1919 - Hasselt, 06.07.1996)

Vlaams zakenman, avonturier, journalist, cineast en schrijver van reisverhalen. Hij studeerde in Gent, emigreerde in 1949 naar Zuid-Amerika en werd bekend door zijn onverschrokken verkenningen van het Amazonegebied in de jaren 1950.
Zijn reisreportages waren tot in de jaren zeventig van de twintigste eeuw zeer populair, omdat ze nauwgezet ervaringen en waarnemingen beschreven en vaak voorzien werden van kaarten, foto’s en originele documenten. Hij realiseerde een tiental filmdocumentaires (inmiddels opgenomen in het Brusselse Cinémathèque-archief) en trok met zijn audiovisueel materiaal over het Braziliaanse regenwoud zowat heel Vlaanderen rond. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Hasselt, maar hij werd bijgezet in de familiegrafkelder op Campo Santo in Sint-Amandsberg.

Zijn twee bekendste boeken De groene woestijn van de Gran Chaco (samen met zijn vrouw Jeann(in)e Rysenaer geschreven) en Het geheim van Mato Grosso: het Fawcett-mysterie ontsluierd (1953) hebben deels Gentse inspiratiebronnen.
Roos beschreef in het avontuurlijke reisverhaal Het geheim van Mato Grosso de ontmoeting met dokter Alfons Richard Hoge, een Braziliaanse professor in de ofiologie [slangenstudie]. Hij nam met hem deel aan een wetenschappelijke expeditie naar de jachtgronden van de Chavantes-indianen, waar de Britse kolonel en ontdekkingsreiziger Percy Harrison Fawcett (1867-1925), op zoek naar verloren steden van de Atlantisbeschaving, in 1925 vermist geraakte. In een kort fragment delen de auteur en de professor hun Gentse roots en hun studiejaren aan de Gentse rijksuniversiteit.

Ook in De groene woestijn van de Gran Chaco zit een (onuitgewerkte) Gentse link: de jonge Vlaamse missionaris-oblaat Jan Dormaal bleek in 1950 net uit Gent gearriveerd om samen met het echtpaar Roos een helse tocht te ondernemen door de Gran Chaco in Paraguay, Argentinië en Bolivië.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over Marcel Roos:

Interne links

[Auteurs] Rysenaer, Jeanne