Terug van Gent, dood moe, schor en op. (...) Ik ben al die dagen in een roes geweest (...) Kennismakingen en ovaties zonder eind van 's morgens tot 's nachts laat.

Multatuli (1867)

Terug naar index

ROYLE, NICHOLAS

(Manchester, 1963- )

Britse auteur van romans (o.m. literaire thrillers) en kortverhalen. Tevens was hij (mede)editor van bloemlezingen en van de reisgids Time Out Brussels Guide (1996 en 1998) waarin o.m. de steden Gent, Antwerpen en Brugge uitgebreid worden behandeld. Voor de Britse krant The Independent recenseert hij fictieverhalen en aan de Manchester Metropolitan University doceert hij creative writing. Royle noemt zichzelf een ware belgofiel.
Van zijn romans vermelden we Saxophone Dreams (1996), The Director’s Cut (2000, in het Nederlands vertaald als Nagelaten beelden) en Antwerp (2004), in het Nederlands vertaald als Antwerpen).

Nicholas Royle en Gent

In de literaire thriller Antwerp wordt een film gedraaid over de Belgische surrealistische schilder Paul Delvaux. Er gebeuren een reeks mysterieuze moorden op prostituees die als figuranten optreden. De zoektocht naar de dader verloopt moeizaam; zelfs de films van Harry Kümmel worden nagespeurd op mogelijke aanduidingen.
Alhoewel Antwerp zich voornamelijk in die stad afspeelt, zijn er ook heel wat herkenbare (zij het thans verdwenen) Gentse lokaties in verwerkt, zo onder meer de staalfabriek Trefil Arbed (“Puntfabriek” in de volksmond) in de buurt van Gentbrugge waar thans het Stadsarchief en de Dienst Stadsarcheologie gevestigd zijn – én het braakliggende terrein van de voormalige textielfabriek Alsberge-Van Oost, aan de oude Leiearm tussen Drongen en Deinze.

[Judith Vermeersch]

Over Nicholas Royle: