En is het niet aan het oude ras van trotse burgers, aan de verbeten, bijna religieuze arbeidslust (...), dat de stad die morele, intellectuele en fysieke kracht dankt.

Giuseppe Ungaretti (1933)

Terug naar index

RYSERHOVE, KATRIEN

(Beernem, 21.01.1957 - )

Vlaams auteur en uitgever van fictie- en non-fictieverhalen, theatermaker.
Na een carrière als lerares in het Oost-Vlaamse Aalter begon zij in 2003 met het schrijven en daarna zelf opvoeren van een monoloog, Hector, de moorden van Beernem, en van een historische thriller, De moorden van Beernem (2004). Beide waren gebaseerd op ware feiten en op de populaire geschriften van haar vader Alfons (in 1991 door de VRT verfilmd als De Bossen van Vlaanderen). Daarnaast bracht zij politieromans en een literaire thriller, Milde waanzin (2008). Zij organiseerde ook rondleidingen, voordrachten, misdaad- en multimediaspelen, teambuildingsactiviteiten en theatervoorstellingen gebaseerd op haar boeken.Tenslotte stichtte zij een eigen uitgeverij, Het Moment.

Katrien Ryserhove en Gent

Zij werkte enige tijd bij het Gentse theater Backstage NV (in het gebouw van het vroegere dagblad Vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat).
De politieromanreeks rond het duo Jan Hoffer en Tina Van Tacq speelt zich volledig af in Gent en in deelgemeenten.
Het wemelt in haar boeken van herkenbare locaties, monumenten en gebouwen. Theater Backstage (in het boek “’t Gordijn genoemd) speelt een voorname rol in Regie Mortis (2005). Het Wodkameisje (2006) situeert zich grotendeels in de buurt rond het zgn. Glazen Straatje (Pieter Vanderdoncksteeg). De Gentse binnenstad tijdens de Gentse Feesten is dan weer de belangrijkste locatie in De Forummoorden (2007). Andere zijn o.m. de volkstuintjes aan de Sint-Denijslaan, Campo Santo in Sint-Amandsberg, de Groothandelsmarkt achter het UZ Gent en de Bloemekenswijk in het noorden van Gent.
Naar Gentse prominenten wordt in haar boeken enkel af en toe indirect verwezen, bv. in De Forummoorden (2007) waarin een Muziekforum aan de Waalse Krook (een niet verwezenlijkt projectvoorstel van Gerard Mortier) een belangrijke rol speelt. In laatstgenoemd boek is de geest van de stad nagenoeg te herkennen in een hoofdpersonages.

[Freddy Cocquit]

Over Katrien Ryserhove: