… vrees voor 't zelfbehoud? O neen, neen, van wat belang is thans desnoods een menschenleven min of meer. Doch... al die arme jongens prijs gegeven aan verminking en aan dood!

Virginie Loveling (1914)

Terug naar index

SCHREIBERS, JOSEPHINE

(Gent, 07.12.1970 - )

Gents auteur van informatieve werken over de geschiedenis van Gent en omstreken en over de historische dans. Auteur van een historische detectiveroman.

Zij woonde haar hele jeugd in Wondelgem, in de De Ghellinck de Wallestraat (vanaf 1981 Egelstraat genoemd). Van 1994 verbleef zij in Gent, tot 1999 in de Sint-Jansvest, en dan in de Rozemarijnstraat. In 2001 woonde zij eerst in de François Bernardstraat en dan opnieuw in de Egelstraat.

Ze volgde basisonderwijs aan het Sint-Pietersinstituut; later studeerde ze kunstgeschiedenis. Schreibers was een tijdlang redactrice voor de Gentse Streekkrant. Sinds 1997 werkt zij als coördinator van de jongerenwerking en educatieve dienst van de Vlaamse Opera. In het kader van het project Gent-Veldstraat (april-mei 2005) deed zij het onderzoek voor de film The Ephemerist van An van Dienderen en Didier Volckaert.

Haar eerste werk ging o.a. over de verdwenen kastelen van Wondelgem (Dorpsbeelden uit het verleden: Wondelgem, 1994). Haar recentste boek, Barberine (2005) is het verhaal van een 13-jarig meisje in het 18de eeuwse Gent.

Barberine is een kleurrijk geïllustreerde misdaadroman voor +13-jarigen én voor liefhebbers van de achttiende eeuw. Het is geïnspireerd op de dagboeken van graaf d’Hane, op danstraktaten en op documentatie in de Gentse universiteitsbibliotheek (o.m. het Fonds Vliegende Bladen).
Het verhaal speelt zich af in 1770. Noodgedwongen moet de 13-jarige Barberine een debutantenbal missen. Zij zet zich dan maar aan het schrijven van een “journal”, een dagboek waarin zij aanvankelijk haar avonturen noteert maar waarin zij geleidelijk aan evolueert naar een ware Miss Marple (Agatha Christie) die door deductie allerlei duistere zaken als overspel, diefstal en moord ontrafelt. Tegelijk schetst Schreibers een levendig beeld van de Gentse samenleving in die periode.

[Myriam Verreycken]

Over Josephine Schreibers:

  • IHG : Veldstraat vormt decor van historische roman, in : De Gentenaar, 7 april 2005, p. 14