De Tigris en de Euphrates vergaderen ineen, ghelijc te Ghend de Leye ende de Schelde

Joos van Ghistel (ca. 1485)

Terug naar index

STROBBE, GUIDO

(Sint-Denijs-Westrem, 07.03.1956 - )

Gentse schrijver van deels historisch getinte thrillers. Was eerder journalist voor Het Nieuwsblad en is leraar grafische media te Brugge. Hij was 30 jaar verbonden aan KVV Sint-Denijssport, speelde toneel bij en was bestuurslid van de Rederijkerskamer De Loofblomme en van het Gildenhuis in Sint-Denijs-Westrem.

Hij debuteerde in 2012 met de thriller Ultio, over een gigantische aluminiumfraude bij de bouw van het Brusselse atomium in 1956. Het verhaal speelt zich af in drie steden, de Gentse regio komt daarbij zijdelings in beeld, vooral Sint-Denijs-Westrem en Sint-Pieters-Buiten.
Het motief in zijn tweede spannende boek Odium (2013), met een afbeelding van het Groot Vleeshuis op het omslag, is door en door Gents: de diefstal van het Lam Gods-paneel “De Rechtvaardige Rechters” op 11 april 1934. Het verhaal begint en eindigt in de Gentse Sint-Baafskathedraal, in de Vijd-kapel waar het beroemde retabel zich bevond.
Strobbe verweeft enkele moorden op hooggeplaatste personen in België met de uitschakeling van een Joodse kunstverzamelaar in Oostenrijk, de ontvoering van de zoon van zijn hoofdpersonage, politie-inspecteur Robert Soetaert, en met de intrigerende raadsels van een fel gezocht notitieboekje. Alle hedendaagse gebeurtenissen blijken verbonden met het verleden. De vermeende dief Arsene Goedertier en de Rechtvaardige Rechters-speurders Karel Mortier en Rudy Pieters worden slechts terloops genoemd omdat Strobbe in zijn roman een tot nu toe onderbelichte hypothese uitwerkte.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over Guido Strobbe: