Terug van Gent, dood moe, schor en op. (...) Ik ben al die dagen in een roes geweest (...) Kennismakingen en ovaties zonder eind van 's morgens tot 's nachts laat.

Multatuli (1867)

Terug naar index

VAN HECKE, KATRIEN

(Torhout, 21.06.1960 - )

Katrien van Hecke liep school in Tielt en studeerde geschiedenis aan de Gentse universiteit. Later volgde ze Voordracht en Drama-, vertel- en schrijftechniekopleidingen in Leuven, Gent en Antwerpen. Sedert december 1984 woont zij in Gent, aanvankelijk aan de Simon de Mirabellostraat en vanaf maart 1987 op de Blekersdijk in Gent.

Ze werkte als enquêtrice, aspirant-verificateur, freelance copywriter en bibliotheekmedewerker voor ze zich vanaf 1998 profileerde als professioneel verteller voor jeugdhuizen, gevangenissen, bibliotheken, volkshogescholen en culturele centra, met lezingen/workshops over de multiculturele en universele verbeeldingswereld van volkssprookjes. Ze werkte mee aan het ‘Van stoel tot stoel’-vertelfestival, projecten van de Vlaamse Gemeenschap, Het Huis van Alijn en de Gentse Feesten. Van Hecke leidde in Gent ook een maandelijkse vertelclub ‘Baba Jaga’ en organiseerde workshops Literair Tafelen rond culinaire verhalen van Roald Dahl, Laura Esquivel, Isabel Allende, Joanne Harris en Shoba Narayan.

Als auteur debuteerde zij met de dichtbundel Een zwerver in mijn huid (1994), de vertolking van een innerlijke wereld vol mythologische en sprookjeselementen. Twee Koningen en andere verhalen (1998) bevat moderne, existentiële en psychologisch complexe sprookjes voor jong en oud; het werd geïllustreerd door Gerda Dendooven. Voorts verschenen nog bijdragen in het kleutertijdschrift Kokodi, het tijdschrift Bibem en de cursiefjesbundel ’t Vertelde Lichtervelde (2001). In 2005 verscheen het historische jeugdboek Joan het heksenkind.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over Katrien Van Hecke:

  • Harlinda Lox: Katrien van Hecke: Twee koningen en andere verhalen, in: Leesidee jeugdliteratuur, jrg. 5 (1999) nr. 2, p. 65
  • www.katrienvanhecke.be