…les quartiers ouvriers, pauvres et sales, riches d'une beauté si sévère, et sur le Quai aux Herbes (…) les plus belles maisons des marchands du monde.

Robert Brasillach (1933)

Terug naar index

VAN LAERE, STEFAAN

(Wetteren, 11.11.1963 - )

In de Gentse deelgemeente Oostakker wonende auteur van fictie en non-fictie voor kinderen en volwassenen.
Op freelance-basis publiceerde hij literaire en journalistieke bijdragen in jeugdtijdschriften en populaire bladen.Tevens schreef hij verhalen voor de literaire tijdschriften Dietsche Warande en Belfort, Gierik, en He Dicho en Kofschip, Appel en Zefie, en tussen 1993 en 1999 werkte hij ook nog mee aan de toeristische Gids ‘Gent Ondersteboven’.
Terugkerende thema’s in zijn werk zijn whisky, tango en wielrennen. Hierover schreef hij non-fictie werken, maar hij hanteert deze thema’s ook in zijn literair werk.
Voorts schreef hij lieder- , theater- en cabaretteksten voor o. a. De Vieze Gasten, televisieteksten voor culinaire reportages én teksten voor informatieve websites.

Botero (2003), Tango Mortale (2004) en Kismet (2006) worden beschouwd als zijn drie belangrijkste fictiewerken voor volwassenen; voor de jeugd schreef hij o.m. De koffer (2001), Sciencefiction (2002) en De dodelijke proef (2009).
Met Antoine Bomon richtte hij in 2009 de uitgeverij Bola-Editions op die beginnende auteurs helpt hun boeken uit te brengen.

Stefaan van Laere en Gent

Hij begon te schrijven toen hij nog Pers- en Communicatiewetenschappen studeerde aan de Gentse universiteit.

In 1995 verscheen zijn eerste sociaal-literaire werk Wrakhout over buurthuis het Hulphuizeke in de Gentse Muidewijk. Het verhaal uit de marge vertelt over arme Gentenaars die in het buurthuis terecht konden voor voedselhulp, bemiddeling bij officiële instanties en een goede babbel. Bij het werk hoort ook een cd met bijdragen van o.a. De Vieze Gasten en Walter De Buck.

Een aantal detectives en thrillers spelen zich geheel of deels af in Gent en delen het hoofdpersonage speurder George Bracke. Of de naam naar de voormalige Gentse schepen van Cultuur verwijst, blijft onduidelijk.

De eerste detective Botero (2003) situeert zich in het hedendaagse Gent. Er wordt een jongen vermoord en politiecommissaris George Bracke moet op zoek naar de moordenaar voor de tweede moord plaatsvindt.

Ook zijn tweede thriller, Tango mortale (2004), speelt zich gedeeltelijk af in Gent. Op zoek naar de moordenaar van een teruggevonden lijk uit 1972, verplaatsen de personages zich in bekende Gentse plaatsen als het UZ Gent, Café Theatre en Het Waterhuis aan de Bierkant. Diverse bekende Gentenaars (o.a. Freya van den Bossche, Sabine de Vos en Koen Crucke) passeren de revue.

Het vierde boek, Kismet (2006), situeert zich tijdens de Gentse Feesten. Ondanks een dreiging op terroristische aanslagen in Europese grote steden, denkt de Gentse Politie dat het rustige Gent geen gevaar te wachten staat. Toch sluipt het gevaar dichterbij. De lezer krijgt via deze roman inkijk in het verloop en de organisatie van de Gentse Feesten op de diverse locaties in de stad.

In de vijfde, Zwaar water (2007), en zesde thriller, Het Moutmysterie (2009), verlegt Stefaan Van Laere het actieterrein van de gebeurtenissen, al blijven de favoriete plekken in Gent van commissaris Bracke terugkeren.

[Cathy de Raes]

Over Stefaan van Laere: