Les navires, les bateaux à vapeur de Londres et de Liverpool avaient l'air de passer au milieu du jardin.

Maurice Maeterlinck (1948)

Terug naar index

VEREYCKEN, EDDY

(Niel, 19.09.1952 - )

Vlaams theater-, televisie- en filmacteur, ook theaterregisseur en schrijver die in Oostende en Sint-Niklaas woonde.
Hij studeerde management, daarna toneel bij Studio Herman Teirlinck en aan het Gentse conservatorium (1976), later volgde hij ook nog stemcoaching, presentatie- en communicatietechniek.
Hij werkte eerst in de reis- en consultingsector. In 1983 werd hij in Antwerpen artistiek leider van Theater Tentakel, in 1988 was hij verbonden aan het theatercollectief De Beweeging en van 1992 tot 1998 leidde hij zijn eigen Kamertheater Zonder Toegevoegd Zout. Vanaf de beginjaren was hij ook verbonden aan Theater Malpertuis (Tielt), waarvoor hij het stuk Hamburger schreef. Vanaf 2003 werkte hij bij het Antwerpse Raamtheater (nu BAFF). Twee jaar lang was hij regisseur bij het Duitse Casanova Junges Theater (Essen en Dortmund) en sinds 1991 doceerde hij aan diverse woord- en muziekacademies in Vlaanderen. Vanaf 2007 is hij directeur van het training- en productiebureau Pandémos.
Vereycken acteerde o.a. in de films De zaak Alzheimer (2003) en Happy together (2007). Bekend werd hij voor zijn optreden in tv-reeksen als Freddytex, Thuis, Flikken, Witse, Kaat & Co en Katarakt. Zijn roman We hebben dezelfde vingers werd in 2009 bekroond met de Gouden Meeuw van de Stichting Creatief Schrijven.

Eddy Vereycken en Gent

Tijdens zijn studie in Gent leidde hij het Gents Universitair Theater. Midden jaren 1980 was hij acteur bij het Gentse theater Arca, waarvoor hij het toneelstuk De bokkenrijders schreef en o.a. acteerde in Fool for love. Hij maakte vanaf de late jaren 1980 tot 1998 deel uit van het NTG-gezelschap, waar hij vanaf 1989 ook regisseerde (o.a. Menuet van Louis Paul Boon en Richard Everzwijn van Hugo Claus). In 1993 werd hij artistiek leider van Theater Poëzien (nu Prometheus). In 2002 startte hij in Gent ook een weekendopleiding voor theater.

In 2007 verscheen zijn autobiografische roman Prooi van een bezeten liefde, de hallucinante hellegang van een door stalking geplaagde acteur. De roman speelt zich hoofdzakelijk af in de omgeving van Sint-Niklaas en Antwerpen, maar werpt ook licht op de befaamde theatercoup van Jean-Pierre de Decker in het Gentse NTG, waarbij oudere acteurs zonder pardon aan de kant werden gezet.

[Jean-Paul den Haerynck]

Over Eddy Vereycken: