Nieuws

22-11-2019

Hoogtij voor Gentse leescultuur en taal

Van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 november vindt de derde editie plaats in Bibliotheek De Krook van het leesfestival #daaromleesik met talrijke prominente gasten zoals Bregje Hofstede, Joke J. Hermsen, Khalid Benhaddou, Alain Platel, Carll Cneut, Sassafras De Bruyn (tekening festivalcover), Sylvia Van Peteghem … en Gentse stadslezers van het nieuwe platform Gent Leest, die het festivalthema Schoonheid en troost verbinden met hun boekenkeuze.
Van zondag 24 tot en met donderdag 5 december, tijdens de vierde editie van de Week van ’t Gents, staan Pierke en de Gentse poppenspelers in de schijnwerpers, samen met Luk De Bruyker, Eddy Levis, professor Marc Boone (Professor Johan Taeldemanlezing), Freek Neirynck en Wim Claeys.

lees meer
22-11-2019

Dichter Frank Zonderland overleden

De Gentse dichter en prozaschrijver Frank Zonderland, pseudoniem van Ronald Vermeulen (°1951) is in Terneuzen overleden. Hij publiceerde vorig jaar nog zijn nieuwste dichtbundel "Spreidstand". Met zijn gedichten won hij in 1990 de Poëzieprijs van de stad Veurne en in 2010 de Nederlands-Vlaamse Strellus Poëzieprijs. Hij stond vooral bekend als oprichter van de Gentse Schrijversacademie.

lees meer
13-11-2019

Richard Minne op lichtkrant in Gent

Het gedicht “Gent, kop en hart, gij zijt een schone stad”, van Richard Minne, is nu te lezen op een lichtkrant in de Gentse Overpoortstraat, middenin de studentenwijk. De Stad Gent vond het tijd worden om buiten de vaste Poëzieroute nieuwe dichters een publiek podium te bieden.

lees meer
07-11-2019

Grande dame Christine D'haen herdacht op Campo Santo in Sint-Amandsberg

Tien jaar geleden, op 3 september 2009, overleed de Vlaamse dichteres Christine D’haen in Brugge. Haar literair oeuvre werd bekroond in 1992 met de Prijs der Nederlandse Letteren. Zij werd geboren op 25 oktober 1923 in Sint-Amandsberg. Daar, op Campo Santo, bevindt zich haar laatste rustplaats. Het Beschermcomité Campo Santo vzw, in samenwerking met de stad Gent en het Poëziecentrum, organiseerde op zaterdag 26 oktober 2019 een literaire herdenking met lezingen, een tentoonstelling en muziek.

lees meer
12-10-2019

Femke Vindevogel en Hannelore Bedert genomineerd voor Bronzen Uil, ook Pfeijffer op Het Betere Boek

Het Willemsfonds presenteert in Minard en Bibliotheek De Krook op zaterdag 12 oktober 2019 Het Betere Boek. Met “La Superba”-auteur Ilja Leonard Pfeijffer, focus op het Middellandse zeegebied en de Arabische wereld, en twee Gentse debutanten als kandidaat-Bronzen Uil-winnaar biedt Het Betere Boek een aantrekkelijk boekenfestival. Je kan ook meestemmen voor de Bronzen Uil Publieksprijs.

lees meer
10-10-2019

Nobelprijs Literatuur 2019 voor Peter Handke

De Oostenrijkse schrijver Peter Handke krijgt de Nobelprijs voor Lite- ratuur 2019. Handke is vooral bekend als toneelschrijver (o.m. door zijn “Publikumsbeschimpfung”), maar schreef ook romans, filmdialogen, gedichten en essays. In zijn reisjournaal “Gestern unterwegs” (2005), waarin hij kriskras door Europa, Egypte en Japan trekt, kwam hij ook in Gent voorbij en zag er De Kruisdraging van Jheronimus Bosch.

lees meer
01-10-2019

Gent Leest zoekt Stadslezers!

"Gent Leest", een nieuwe leescommunity, zoekt enthousiaste lezers voor een nieuw leesplatform waarop leeservaringen en leestips tussen Gentenaars worden gedeeld. Iedereen is welkom, als je maar graag leest (in allerlei talen en genres) en erover wil praten, schrijven, filmen, podcasten… Meld je bij Gent Leest aan voor eind oktober!

 

lees meer
27-09-2019

Stefan Hertmans wint Huygensprijs

Stefan Hertmans, vooral bekend van zijn succesromans “Oorlog en terpentijn” (2013) en “De bekeerlinge” (2017), heeft de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs 2019 gewonnen. De prijs bekroont een Nederlandstalige schrijver voor zijn hele oeuvre. Hertmans is nog maar de zevende Vlaming die de prijs krijgt, na o.m. Tom Lanoye in 2013.

lees meer
19-07-2019

Een goeie Gentse Literaire Feesten gewenst!

Op de 176steGentse Feesten staan weer activiteiten van Gentse theatermakers, satiren- en komedieschrijvers, dichters, dialect- en liedjesschrijvers gepro- grammeerd. Ook zijn er voor de Feesten zangboottochten en geleide wandelingen in het Gents dialect. Gandante wandelt in de sporen van Walter de Buck die de Gentse Feesten in 1969 nieuw leven inblies Bij Sint-Jacobs – heden het Walter de Buckplein – en Trefpunt exposeert een overzicht van die 50 jaar Gentse Feesten.

lees meer
18-02-2019

Peter Verhelst wint Ultimaprijs voor de Letteren 2018

De Vlaamse dichter, roman- en theaterschrijver Peter Verhelst ontving de Ultima voor de Letteren 2018 met “Voor het vergeten”, een roman-taalkunstwerk dat troost moest bieden na het overlijden van zijn moeder. Verhelst is als regisseur verbonden aan NTGent en was in 2009-2011 Stadsdichter van Gent.

De vzw Reveil, die al enkele jaren in november op Campo Santo (en in heel Vlaanderen) een poëtisch rouwritueel organiseert, werd bekroond met de Ultima voor Immaterieel Erfgoed.

lees meer
23-11-2018

DaaromLeesIk-festival en Week van ‘t Gents

Op 23 en 24 november pakt Bibliotheek De Krook weer uit met het leesfestival #DaaromLeesIk. Gastvedetten zijn Dimitri Verhulst, Alicja Gescinska, Dirk de Wachter, Eva Brems, Paul Verhaeghe, Heleen Debruyne en Peter Verhelst, die komen verhelderen welke boeken hun kijk op de wereld definitief veranderde.
Van 25 november tot en met 4 december 2018 is er weer de Week van ‘t Gents met veel muziek- en theaterperformances, lezingen en huldes, onder meer door stadscomponist Fulco Ottervanger en cabaretier-muzikant Wim Claeys, door Luk de Bruyker, Eddy Levis, Freek Neirynck en de Gentsche Sosseteit.

 

lees meer
04-09-2018

Hommage aan dichter Stefan Hertmans in Minard

De voorstelling van Hertmans' nieuwe dichtbundel Onder een koperen hemel in de Gentse Minardschouwburg was tegelijk een hommage aan zijn poëtisch oeuvre met muziek van zijn broer, jazzgitarist Peter Hertmans, en leesmomenten van vrienden-dichters Charlotte van den Broeck, Miriam Van hee en Peter Verhelst. De voorstelling werd georganiseerd door het Poëziecentrum, in een samenwerking met UGent en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL). In de nieuwe dichtbundel zijn ook talrijke Gentse sporen nagelaten.


lees meer
12-11-2015

‘Oorlog en terpentijn’ van Hertmans is beste boek

De roman “Oorlog en terpentijn" is door de luisteraars van Radio 1 en de lezers van Knack verkozen tot het beste Nederlandstalige boek van de laatste 25 jaar. De roman speelt voor een belangrijk deel in Gent.

lees meer
08-04-2015

Hertmans’ gedicht Gelukstraat, Gent op zijgevel terras Kunstencentrum Vooruit

Het gedicht Gelukstraat, Gent van Stefan Hertmans, recent gelauwerd voor zijn autobiografische roman Oorlog en Terpentijn, werd opnieuw gevisualiseerd in de Gentse Poëzieroute, aan Kunstencentrum Vooruit.

lees meer
14-11-2014

Hertmans wint AKO-Literatuurprijs en Haagse Lezersprijs

Stefan Hertmans heeft de AKO-Literatuurprijs 2014 gewonnen voor zijn roman Oorlog en terpentijn. Ook Tom Lanoye was genomineerd.

lees meer
18-02-2014

Hertmans wint Cultuurprijs Vlaamse Gemeenschap

Stefan Hertmans wint de prijs voor zijn boek Oorlog en terpentijn, waarin hij de tragiek schildert van de twintigste eeuw aan de hand van het leven van zijn grootvader, die ook frontsoldaat was in de Eerste Wereldoorlog.

lees meer
02-01-2014

Nieuwsbrief Literaire Actualiteit in Gent

Alles weten over wat er de volgende maand op literair vlak gebeurt in Gent? Abonneer nu !

lees meer